Klein stukje historie van zeilmakerij Witte in Breda.

Voor de zeilmakerij, aan de Markkade in Breda onder de rook van de suikerfabriek, had het gezin Witte een kruidenierswinkel die voor het grootste gedeelte bestond uit bestellingen voor etenswaren van de schippers die aanmeerden om suikerbieten te lossen.

Hier kwam regelmatig de vraag van de schippers of ze ook afdekzeilen over de laadruimtes van de schepen konden leveren, en het zeilmakers werk werd een nevenactiviteit. Omdat de schippers pas veel later geld ontvingen voor de geleverde suikerbieten, kwam dikwijls de vraag of ze mochten betalen als ze geld hadden gekregen van de suikerfabriek. De openstaande bedragen van de schippers liepen zo hoog op dat na verloop van tijd de kruidenierswinkel failliet ging.

Toen de echtgenoot overleed in 1920 bleef de weduwe met 9 kleine kinderen achter. Het gezin moest verhuizen en ging wonen in een klein huisje aan de Nieuwehuizen nummer 20 in de stad. De zeilmakerij is al begonnen door de echtgenote C. Witte in 1909 als: “Eerste Bredasche Dekkleedenfabriek C. Witte”.

Van beroep was zij coupeuse maar daar was in die tijd met 9 jonge kinderen niet voldoende mee te verdienen. Het heel precies meten was haar, door het beroep van coupeuse, niet onbekend. In de woon- en eetkamer die na het eten werd omgebouwd tot werkruimte werden de eerste maatwerkzeilen gemaakt. De eerste “grote” industriële klant was de conservenfabriek Hero uit Breda.

De oprichtster van de zeilmakerij op latere leeftijd

Echtgenoot kruidenier jong gestorven

De zeilmakerij begon met het meten van een vrachtwagen zeil en toen de weduwe krom lopend van de reumatiek kwam om te meten werd er om de hoek uit het zicht gelachen want dat kon niets worden dacht men.

Toen het vrachtwagenzeil klaar was en afgeleverd werd kwam de directeur en zei: “Mevrouw Witte ik moet u iets bekennen: Toen u kwam om te meten hebben we uit het zicht enorm gelachen want dat kon nooit iets worden als vrouw in een zwaar mannenberoep maar eerlijk, ik trek mijn woorden terug en maak u een groot compliment voor de prachtige pasvorm. Al gauw werd ook deze locatie te klein en de klantenkring groeide gestaag”.

Er werd uitgekeken naar een groter huis en aparte werkruimte die verderop in de straat werd gevonden Nieuwe Huizen 51 Breda. De kinderen werden groter en kwamen meewerken in de zeilmakerij. Er kwamen 3 jongens en 1 dochter in de zeilmakerij. De jongens deden de verkoop en fabricage en de dochter de administratie Er was geen noodzaak meer om iedere dag de woonkamer om te bouwen naar werkruimte.

Maar ook deze lokatie werd te klein en men verhuisde in 1947 naar de Mauritssingel 11, een bovenwoning met onder op de begane grond een grote lange poort waar zelfs een kleine vrachtwagen in kon om op te meten en voor het afleveren van rollen doek en andere goederen voor de zeilmakerij. In de lange poort was achterin een klein houten magazijn voor de rollen doek en voor in de poort rekken waar de op maat gemaakte zeilen werden opgelegd om afgehaald te worden en een rek voor de huurzeilen in verschillende maten.

Als de huurzeilen na gebruik terug gebracht werden was het dikwijls nodig dat deze nagekeken en gerepareerd moesten worden. De kleine gaatjes werden met de hand met naald en draad dicht gemaakt en de grotere gaten met de machine met een lap stof gedicht.

Achterin de poort  was een grote ruimte waar 3 naaimachines stonden opgesteld aan tafels, men hoefde tijdens de fabricage niet steeds delen zeil op te tillen maar alleen te verschuiven. Een van de zonen was van beroep meubelmaker en heeft een aparte zaak opgericht als Markiezen en rolluikenfabriek Witte”. Deze zaak heeft een ander pand betrokken in de Meerten Verhofstraat 41 in Breda en ging als zelfstandig bedrijf verder.

De zeilmakerij werd na vele jaren overgenomen door de twee andere broers en de dochter als boekhoudster.

Ook dit bedrijf groeide als zeilmakerij steeds verder en er werden plannen gemaakt voor een nieuwe bedrijfshal en betrokken door de twee neven als opvolgers, de huidige zeilmakerij gevestigd aan het Speelhuisplein 2 Breda verhuisde naar de Nieuwe Bredasebaan 22 Breda tegen de grens van Terheijden. 

Omdat helaas van deze neven geen kinderen als opvolger in de zaak wilden komen, hield hier het familiebedrijf Witte op te bestaan. Gelukkig is voor het prachtige bedrijf een waardige opvolger gevonden die wel onder de naam Witte is doorgegaan en nog steeds kwaliteit en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. 

Zeilmakerij en meer

Bij zeilmakerij Witte maken we de mooiste producten met hoogwaardige materialen, moderne machines en authentiek vakmanschap. Een overzicht van andere producten in ons assortiment, snelsluitdeuren, scheidingswanden, oliebollenkraam zeil, poffertjeskraam zeil, gebakskraam zeil, kermiszeilen, schuifzeilen, aanhangwagenzeil, machinehoes, draaimolen dakzeil, heftruckzeilen, zeil voor huifkar, bootzeilen, orgelzeilen, oldtimer huif, balastzakken, zandzakken, unitzeilen, terras zeilen voor horeca, hoezen voor uw tuinset, hefdak doek, verandazeilen, zeil voor overkappingen, lichtkoepelzonwering, maaiboot kappen, afdekhoezen, zwembadzeilen, marktkraamzeilen, foodtruckzeilen pistezeilen, afdekzeilen, marktkraamzeil, verkoopwagenzeil.

contact icon