De historie van zeilmakerij Witte in Breda.

De historie van Zeilmakerij Witte begint aan de Markkade in Breda, vlakbij de suikerfabriek. Hier runde de familie Witte oorspronkelijk een kruidenierswinkel die hoofdzakelijk bestellingen van schippers voor etenswaren verwerkte terwijl zij aanmeerden om suikerbieten te lossen.

Schippers begonnen echter steeds vaker te vragen naar afdekzeilen om de laadruimtes van hun schepen te beschermen, en zo ontstond de zeilmakerij als een nevenactiviteit. Totdat de schippers hun geld ontvingen van de suikerfabriek werden betalingen bij de kruidenierswinkel, wat uiteindelijk leidde tot het faillissement van de kruidenierswinkel.

In 1920 overleed de echtgenoot, waardoor de weduwe met negen jonge kinderen achterbleef. Ze verhuisden naar een klein huisje aan de Nieuwenhuizen 20 in de stad. De zeilmakerij was oorspronkelijk opgericht in 1909 door de echtgenote, C. Witte, als de “Eerste Bredasche Dekkleedenfabriek C. Witte.”

Zeilmakerij Historie, het begin

Hoewel ze oorspronkelijk een coupeuse was, begon ze daarnaast als zeilmaker maatwerkzeilen te maken, vooral omdat ze met negen kinderen niet genoeg kon verdienen als kleermaker. Na het eten werd de woon- en eetkamer omgebouwd tot een werkplaats voor het maken van maatwerkzeilen en voldoende werkruimte te creëren. Ze bleek, mede door haar ervaring als coupeuse, uitzonderlijk goed te zijn als zeilmaker en met name in nauwkeurig inmeten.

Vrachtwagenzeil met strakke pasvorm

De eerste grote industriële klant was de conservenfabriek Hero uit Breda, die opdracht had gegeven voor een vrachtwagenzeil. De weduwe krom lopend van de reuma kwam om de vrachtwagen op te meten, werd er om de hoek uit het zicht gelachen, want men dacht dat dit nooit iets zou worden met een vrouw in een zwaar mannenberoep als zeilmaker. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze alle sceptici verbaasde met haar vakmanschap.

Nadat het vrachtwagenzeil klaar was en afgeleverd werd kwam de directeur en zei: “Mevrouw Witte ik moet u iets bekennen: Toen u kwam om te meten hebben we uit het zicht enorm gelachen want dat kon nooit iets worden als vrouw in een zwaar mannenberoep maar eerlijk, ik trek mijn woorden terug en maak u een groot compliment voor de prachtige pasvorm van het vrachtwagenzeil”.

De oprichtster van de zeilmakerij op latere leeftijd

Verhuizing van de zeilmakerij

Echtgenoot kruidenier jong gestorven

Al snel volgden er steeds meer klanten, waardoor de locatie te klein werd. Men verhuisde naar een groter huis en aparte werkruimte aan de Nieuwe Huizen 51 in Breda. De kinderen groeiden op en kwamen meewerken in de zeilmakerij, waarbij 3 zonen en 1 dochter hun rollen hadden. De zonen verzorgden de verkoop en fabricage, terwijl de dochter de administratie deed.

Maar zelfs deze locatie werd te klein, en in 1947 verhuisde de zeilmakerij naar de Mauritssingel 11. Dit pand had een grote poort op de begane grond waar zelfs een kleine vrachtwagen kon binnenkomen om te meten en goederen af te leveren. In de poort bevond zich een klein houten magazijn voor de rollen doek en rekken waarop op maat gemaakte zeilen werden opgeslagen en een rek voor de huurzeilen in verschillende maten.

Huurzeilen moesten na gebruik worden nagekeken en gerepareerd. Met de hand werden kleine gaatjes met naald en draad gedicht. Grotere gaten werden met een lap stof gerepareerd.

In de achterkant van de poort bevond zich een grote ruimte met 3 naaimachines aan tafels. Hier hoefde men tijdens de fabricage niet steeds delen van het zeil op te tillen, maar alleen te verschuiven. Een van de zonen was meubelmaker van beroep en richtte een apart bedrijf op, “Markiezen en Rolluikenfabriek Witte,” dat verderging in een ander pand in de Meerten Verhofstraat 41 in Breda als een zelfstandig bedrijf.

De zeilmakerij werd na vele jaren overgenomen door de twee andere broers en de dochter die als boekhoudster fungeerde. Er werden plannen gemaakt voor een nieuwe bedrijfshal want de zeilmakerij was groeiende.

In de vroege jaren ’90 verhuisde de zeilmakerij van Speelhuisplein 2 in Breda naar de Nieuwe Bredasebaan 22, dichtbij Terheijden. Op dat moment waren twee neven, Rob Witte en Jef Witte, eigenaar van de zeilmakerij.

Zeilmaker en meer

Vanaf dat moment bleef de zeilmakerij groeien en werden andere activiteiten aangetrokken, zoals de levering en reparatie van vliegers en benodigdheden voor circusjongleren. In de afgelopen 10 jaar heeft het bedrijf zich echter weer volledig gericht op de zeilmakerij.

Binnen de familie was er geen geen opvolger voor het bedrijf. Familie Witte zocht een nieuwe eigenaar buiten de familie vanaf 2020. Hoewel het familiebedrijf Witte ophield te bestaan, heeft een waardige opvolger het bedrijf voortgezet onder dezelfde naam en blijft hij kwaliteit en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel houden.

Zeilmakerij en meer

Bij zeilmakerij Witte maken we de mooiste producten met hoogwaardige materialen, moderne machines en authentiek vakmanschap. Een overzicht van andere producten in ons assortiment, snelsluitdeuren, scheidingswanden, oliebollenkraam zeil, poffertjeskraam zeil, gebakskraam zeil, kermiszeilen, schuifzeilen, aanhangwagenzeil, machinehoes, draaimolen dakzeil, heftruckzeilen, zeil voor huifkar, bootzeilen, harmonicatunnel, orgelzeilen, oldtimer huif, balastzakken, zandzakken, unitzeilen, terras zeilen voor horeca, hoezen voor uw tuinset, hefdak doek, verandazeilen, zeil voor overkappingen, lichtkoepelzonwering, maaiboot kappen, afdekhoezen, zwembadzeilen, marktkraamzeilen, foodtruckzeilen, pistezeilen, afdekzeilen, marktkraamzeil, verkoopwagenzeil.

contact icon