Schaduwdoeken zijn een populaire keuze geworden voor het creëren van comfortabele buitenruimtes. Ze bieden bescherming tegen de zon en voegen een aantrekkelijk element toe aan tuinen, terrassen en andere buitenomgevingen. Bij het kiezen van een schaduwdoek is een belangrijke overweging of het waterdicht moet zijn of waterdoorlatend. Beide opties hebben hun eigen voordelen en overwegingen, afhankelijk van jouw behoefte en omgevingsfactoren. Wij leggen je graag de verschillen uit.

Voordelen van een waterdicht doek

Een waterdicht schaduwdoek biedt de beste bescherming tegen zowel zonlicht als regen. Dit maakt het ideaal voor situaties waarin je droog wilt blijven, zoals bij tuintafels of loungesets. Het creëert een echt overdekte buitenruimte waardoor je plannen buiten niet worden verstoord door het weer. Waterdichte schaduwdoeken zijn vaak gemaakt van materialen zoals PVC-gecoat polyester of andere synthetische stoffen die water afstoten.

Risico’s van een waterdicht schaduwdoek

Een belangrijk nadeel van waterdichte schaduwdoeken is dat ze geen natuurlijke ventilatie toelaten. Hierdoor kan warmte zich ophopen onder het doek, wat kan leiden tot een benauwde atmosfeer, vooral op warme dagen. Ook kunnen waterdichte materialen vatbaar zijn voor schimmelvorming als ze niet goed worden onderhouden, omdat water niet gemakkelijk kan weglopen. Echter, door de juiste plaatsing en onderhoud kunnen beide risico’s zo veel mogelijk worden beperkt.

Voordelen van het waterdoorlatende zeil

Een waterdoorlatend schaduwdoek laat water en lucht door, wat resulteert in betere ventilatie en een koelere omgeving onder het doek. Dit maakt het comfortabeler op warme dagen, omdat warmte kan ontsnappen en er geen benauwde hitte ontstaat. Bovendien voorkomt de waterdoorlatende eigenschap dat water zich ophoopt op het oppervlak. Bij regenval zal het water gewoon door het doek sijpelen, waardoor er geen gevaar is voor doorhangen of het ontstaan van plassen water die schade kunnen veroorzaken. Ook is het schaduwdoek minder gevoelig voor schimmelvorming, omdat het snel droogt en er geen stilstaand water is dat schimmelgroei kan bevorderen.

Risico’s waterdoorlatend schaduwdoek

Een potentieel nadeel van een waterdoorlatend schaduwdoek is dat het niet volledig beschermt tegen hevige regenbuien. Hoewel water snel door het doek kan weglopen, kan het toch wat doordringen als de regen intens is of lang aanhoudt. Dit kan betekenen dat je niet volledig droog blijft tijdens zware regenval, wat een overweging kan zijn als je bescherming zoekt tegen alle weersomstandigheden.

De beste keuze voor jouw situatie

De keuze tussen een waterdicht en waterdoorlatend schaduwdoek hangt voornamelijk af van hoe je de buitenruimte wilt gebruiken en de weersomstandigheden van jouw woonplaats. Afhankelijk van jouw persoonlijke behoefte in comfort, bescherming en uitstraling kan jouw ideale schaduwdoek worden samengesteld. 

Ben je geïnteresseerd in een schaduwdoek op maat of wil je de mogelijkheden bespreken? Kom langs in onze showroom of vraag direct een offerte aan. Onze medewerkers staan voor je klaar om te helpen. 

contact icon